לא על הגלוטן לבדו

לא על הגלוטן לבדו

יש כמה סיבות נוספות לכאבי בטן שתוקפים אותנו בזמן שאנחנו אוכלים דגנים שונים, והן טמונות במבנה המולקולרי של המזון שלנו

 

אבי יופה

אחת לכמה זמן מתגלה מולקולה חדשה שהופכת בזכות אמצעי התקשורת לאויב האנושות החדש: פעם מדובר בכולסטרול, פעם בשומן טראנס ושמענו גם לא מעט על הגלוטן ועל מחלת הצליאק.

אלא שהיום, לדברי עדי זוסמן, המייסדת והמנהלת של "דרך הבטן" המרכז ובית הספר לבריאות מערכת העיכול, ישנם לא מעט אנשים שסובלים מבעיות בריאותיות ומתחלקים לשתי קבוצות: כאלה שהורידו את הגלוטן מהתפריט שלהם והם אינם חולי צליאק, והפעולה הזו אכן עזרה להם אבל לתקופה קצרה, וכאלה שההורדה של הגלוטן מהתפריט כלל לא עזרה להם.

"היום אנחנו מכירים יותר את המושג רגישות לא צליקאית לגלוטן/חיטה".
מסבירה זוסמן, "מדובר בספקטרום רחב. יש אנשים עם רגישות קלה שיכולים לאכול דגנים עם גלוטן דוגמת כוסמין או שיפון, בלי שייגרם להם נזק בריאותי.
ויש גם אנשים שחייבים להימנע מגלוטן לגמרי ובכל זאת ממשיכים לסבול גם ממזון שלא מכיל גלוטן".

אז מה בעצם קורה כאן? הסיפור, כך מפרטת זוסמן, טמון במבנה המולקולרי של הגלוטן.
אנחנו, בני האדם, לא אוכלים מולקולות בודדות אלא צורכים מזון שמורכב מכמה רכיבים שגם צורת ההכנה שלהם קובעת לא מעט כמו חיטה.

"התגובה של הגוף לחיטה שהותפלה עם שמרים תהיה אחרת מחיטה שהותפלה ממחמצת", מוסיפה זוסמן, "ככל שזמן ההטפחה של מזון יהיה ארוך יותר, ככה אנחנו בעצם מפרקים חומרים בעייתיים שנמצאים בפנים".

אז מה עוד עלול לגרום לכאבי בטן פרט לגלוטן?

"אחד החומרים מכונה מעכב טריקסין, שמקורו בחיטה והוא עלול לגרום ללא מעט כאבי בטן ואי נוחות בעיכול בקרב אנשים רגישים.
ההמלצה במקרה כזה היא להימנע מחיטה, וגם לא לבחור במזונות המתועשים ללא הגלוטן כי אז החלופה שם היא מצבור של עמילנים וסוכרים לא בריאים, שגם הם עלולים לגרום ללא מעט בעיות.

"צריך לחפש מזונות אמתיים, שנוצרו בלי גלוטן, כמו אורז כוסמת או דגנים שבעיבוד נכון מסתדרים פעמים רבות מצוין ויכולים לשמש באפייה ביתית ובבישול.
אבל חשוב לזכור שכל מזון צריך לעבור הנגשה.
יש, למשל, בדגנים המלאים ובקטניות חומר שנקרא ספונינים.
איך נזהה אותו? כשמרתיחים כוסמת או אורז מלא אפשר להבחין בקצף על פני המים. אלה הספונינים שיוצאים החוצה.

"ההמלצה היא לשפוך את אותם מים ולהמשיך לבשל במים שמולאו מחדש.
זו בעצם הדרך להיכנס לעולם של הסלו פוד, שהתפתח כתגובת נגד לעולם האוכל המהיר מתוך ההבנה שאין באמת קיצורי דרך במזון
אי אפשר להימנע מהכנה מוקדמת של המזון עד לבישול או האפייה שלו.
מזון צריך לעבור תהליך של הכנה והנגשה לעיכול האנושי".

 


הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה. בכפוף לתנאי החברה ולתנאים המפורטים באתר, ההטבות עשויות להשתנות מעת לעת. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.